Mustafa BİLİK

Gözler AK Parti'nin İlkadım adayında

Mustafa BİLİK

Samsun'da yerel seçimlere kısa süre kala siyaset arenası ısınmaya başlarken gözler, kulaklar AK Parti'de. Sosyal medyada peş peşe aday listesi olduğu iddia edilen paylaşımların olmadığı tek bir gün bile yok. AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse'ye de her defasında bunları yalanlamak düşüyor.

AK Parti'nin anketler yaptığı biliniyor, Betimar isimli anket şirketi adına vatandaşlara Ankara kodlu telefonlar geldiği ve üç adayın isminin sorulduğu söyleniyor. Biz şimdilik bu üç ismi söylemeyelim, spekülasyon yaratıyor gibi görünmek istemiyoruz.

Elbette AK Parti Atakum ve İlkadım gibi Samsun'un en önemli ilçelerini geri almak istediği için sık eleyip ince dokuyor.

Bizler gazeteci olarak AK Parti listesini açıkladığında haberini yapmakla mükellefiz. Gerisini elbette AK Parti hesap edecektir.

Fakat, saha analizi yapmakta bizim işimizin bir parçası. Zaten bir haberde 'iddia ediliyor' ifadesi varsa bilin ki o haber çoğunlukla bir gazetecinin kendi yaptığı analizin sonucu ortaya çıkmıştır.  

Ben sizlerle İlkadım İlçesi'ndeki analizimi paylaşayım istiyorum.

Öncelikle İYİ Parti İlkadım'da çok akıllıca bir harekette bulundu. Seçim yarışının maliyetleri herkesin malumu. İYİ Parti Necattin Demirtaş'ı yeniden aday göstermekle hem mevcut belediye imkanlarını seçim yarışında kullanarak cebini rahatlatacak, hem de yeniden mikro milliyetçilik kartını elinde bulunduracak.

AK Parti için olmazsa olmaz bu mikro milliyetçilik kartını İYİ Partili Necattin Demirtaş'ın elinden almaktır. Demirtaş ilk kez MHP'den İlkadım Belediye Başkan Adayı olduğundan beridir Kavaklılık ve Doğu Karadenizlilik çatışmasından besleniyor.

AK Parti belirleyeceği adayla bu durumu kırarsa Samsun'un en büyük ilçesini yeniden kazanacaktır.

Elbette bunu AK Parti'nin üst kademeleri Mustafa Bilik'ten daha iyi analiz ediyorlardır. Ancak siyasette her zaman iki kere iki dört etmiyor. Geçmiş dönemlerde bile bile ladesler yapılmasaydı İlkadım şuan AK Parti'de olurdu.

Siyasi çıkarlar, çatışmalar, al gülüm ver gülüm hesapları Türkiye'nin bilmem kaç ilinden büyük İlkadım'ın defalarca kaybedilmesine sebep olmadı mı?

Adayların gönüllerinin kırılmaması adına seçmenlerin gönülleri kırılmadı mı?

CHP'nin Kavaklı Aday Adayı eğilim yoklamasından çıkamadı. Eğer CHP'de farklı bir senaryo olsaydı o zaman AK Parti için çıkaracağı adayın bir önemi olmaksızın, Kavaklı oylarının bölünmesi ile seçimi kazanmak kolay olacaktı.

CHP demişken şuan ittifak olmasa da geçmiş seçimlerde muhalif seçmenin Demirtaş'ı kazanacak aday görmesi ile oy verdiği gerçeğini de göz önüne almak doğru olacaktır.