Mustafa BİLİK

Kazazedeler Hastanede, Yetkililer Bakın Nerede?

Mustafa BİLİK

Yıl 2017 Samsun'un Canik ilçesi Derbent mevkisinde saat 06.15'te Samsun Büyükşehir Belediyesine ait Muhammet G. idaresindeki 21 numaralı tramvay ile Yücel B.'nin kullandığı 27 numaralı tramvay sabah seferlerine başlamak için Tekkeköy ilçesine doğru yola çıktı. Bursa'da üretilen Panorama modeli 27 numaralı yerli tramvayda arıza meydana geldi. Arıza nedeniyle yavaşlayan tramvaya arkadan gelen Çin malı 21 numaralı tramvay duramayarak çarptı.

Yaşanan bu olayda tramvayların içi boştu. Yani ziyan cana değil mala gelmişti. Elbette ölü yaralı olmayan böyle bir kazayı bizim yetkililerimizin önemsemesine de gerek kalmadı. Öyle ya bizim ülkemizde önlem alınması için illa birilerinin yaralanması, ölmesi ya da sakat kalması şart.

Yoksa umurumuzda olmaz.

Çukur açarız içine birisi düşmeden de kapatmayız o çukuru.

Mesela deprem olmadan önce ne yaptık? Kaçak yapılara imar affı çıkartıp bir de bunu reklamlarla övüne övüne anlattık. Sonra deprem oldu suçu denetlemediğimiz müteahhitlere attık. Kaçak yapılarda yaşarken ölenlere serzenişte bulunduk. Şimdi ise depreme dayanıklı konutlar yapıyoruz. Depremin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen enkaz altından halen cenaze parçaları çıkıyor.

Samsun'da da durum farklı değil elbette.

6 Haziran 2017'de yaşanan kazada kimsenin burnu kanamayınca önlem de almadık. Ne oldu? Aynı kaza 9 Haziran 2023'de de yaşandı. Bu defa 1'i ağır 46 kişinin yaralanması ile sonuçlandı. Şimdi önlem alırız işte. Bakın görün otomatik frenlemelerden her türlü sinyalizasyona kadar ne gerekiyorsa yaparız.

Hem de bu önlemleri almayan yöneticiler gitmez yanlış anlamayın. Yani önlemleri yeni gelen  sorumlular alacak değil. İki kazada da görevde olan kişiler şimdi gerekeni yapar ve sonra övüne övüne şöyle güvenliyiz böyle güvenliyiz diye konuşurlar.

Ve bugün; 46 yaralıdan bir çoğu henüz hastanede iken ise Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanı bir sergi açılışına katıldı.

Belki tramvayın işletmesinden Ulaşım Dairesi sorumlu olmayabilir ama kentin ulaşım şebekesinde bu kadar büyük bir kaza olmuşken sayın daire başkanının en azından yaralılara saygısından bu tür sosyal etkinliklerde görüntü vermemesi gerekmez mi? Tramvay hattını kullanan yüzbinlerce Samsunlu ulaşımdan sorumlu daire başkanından bu konuda hassasiyet bekleme hakkına sahip değil mi?