Kerami Gürbüz

Belediyelere / Belediye Yöneticiliğine Tâlip Olanlara Sorular

Kerami Gürbüz

Yerel seçimlere şurada 6 ay kaldı?

Politikanın pehlivanları yeniden kantara çıkıyorlar/çıkacaklar.

Samsunumuz'da da bazıları, sosyal medya hesapları üzerinden verdikleri mesajları ile yaptıkları ziyaretleri ile ve/veya parti yetkililerinin yanından ayrılmamacasına pozlar vererek yahut parti kongrelerinden verdikleri fotoğraflarla ve tabii ki özellikle Ankara'da bazı eşikleri aşındırarak aday adayı olduklarını ya açıktan beyan ediyorlar ya da bunun sinyalini veriyorlar.

Her gönülde bir aslan yatar. Her insan hayal ettiği müddetçe yaşar. Bu bakımdan şu saydığım çabalar içinde olan herkesi saygıyla karşılıyorum. Ancak yöntem olarak"ben filanca makama, göreve tâlibim, o görevin sahibi ben olmalıyım!" denilmesine imkân tanımadan, fırsat vermeden bilakis toplumun, kendi içinden güvendiği, liyakat sahibi olarak gördüğü kişileri bu makamlar için teşvik edip siyasi partilere önermesi hatta bunun için sosyal baskı yapması en uygun ve demokratik yöntem değil midir? Artık yarım asır sonra mı, bir asır sonra mı olur bilemem ama bizim de bir gün böyle bir anlayış ve hassasiyet düzeyine erişeceğimizi ümit ediyorum.

Bu saatten sonra bir faydası olmayacağı için yöntem tartışmasını bu kadarla bırakalım. Bu aşamada bence artık belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği için aday adayı ve bilahare aday olacaklara şunları sormaya, sorgulamaya başlayalım :

  • Hizmetine talip olduğunuzbelediyenin ekonomik durumu (geliri, gideri, alacakları, borçları vs) hakkında bir bilginiz var mı?
  • Hizmetine talip olduğunuzbelediyenin personel durumu hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Personelin ne kadarı mesaiye riayet ediyor? Belediyede bankamatik personeli tabir edilen türden istihdam edilen insanlar var mı? Bu belediye hizmetin gereğine uygun sayıda ve yeterlilikte personel mi istihdam ediyor? Yoksa personel fazlası mı var ya da hatta personel patlaması mı var?!
  • Hizmetine talip olduğunuz beldede yaşayan insanlarındemografik yapısı, gelir düzeyleri, yaş ortalamaları, eğitim durumları hakkında bir inceleme ve araştırmanız oldu mu?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldedegençliğin durumu nedir? Gençlerin istihdamı, eğitim durumları, kitap okuma oranları, uyuşturucu/alkol bağımlılıkları gibi konularda bir fikriniz var mı?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldedeevlenme, boşanma oranlarıyla ilgili bir araştırma yaptınız mı? Son 10 yılda bu oranlarda artış mı azalma mı var, biliyor musunuz?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldedekriminal olayların ortalaması ülke ortalamasıyla kıyaslandığında ne durumda ve son on yılda beldenin nüfusuyla orantılandığında kriminal olaylarda artış mı var, azalma mı var?
  • Hizmetine talip olduğunuzbeldenin genel ekonomik durumu hakkında ne kadar bilgi ve fikir sahibisiniz? Hizmetine talip olduğunuz insanlar geçimlerini nasıl sağlıyorlar? Ticaretin, sanayiin, esnafın, sabit gelirlinin ve emeklilerin durumu hakkında sağlıklı bilgilere ulaşıp bir kanaat sahibi olabildiniz mi?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldenin kanalizasyon, yol, su, elektrik, doğalgaz, peyzaj, ulaşım vdaltyapı tesisleri tamamlanmış mı yoksa eksiklikler var mı? Tamamlanmış görünen altyapı tesisleri beldenin ihtiyacına cevap veriyor mu, araştırabildiniz mi?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldedekiyapıların durumu nedir? Depreme dayanıklı olan / olmayan yapılarla ilgili elinizde bir bilgi var mı?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldedekentsel dönüşüm kararı alınmış bölgeler, mahalleler var mı? Varsa buralarda kentsel dönüşüme yönelik iş, işlem ve faaliyetler ne aşamada, biliyor musunuz, araştırdınız mı?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldede, kişi başına düşenyeşil alan oranı Türkiye standartları ile, Avrupa standartları ile, dünya standartları ile ve tabii ki insan onuruna yaraşır düzeyde olması gereken bilimsel standartlarla kıyaslandığında ne durumda? Beldenizin insanları yeterli oksijen alıyor mu yoksa zehir mi soluyorlar, bir fikriniz var mı?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldedekıyı kenar çizgisi ihlal edilerek deniz kenarlarında, ırmak yataklarında yapılaşmalar var mı?
  • Hizmetine talip olduğunuzbeldenin temizliği iç açıcı düzeyde mi? Mahalleler, caddeler, sokaklar hiç ayrımsız her gün mü temizleniyor yoksa farklı periyotlarda mı temizleniyor, araştırdınız mı?
  • Hizmetine talip olduğunuz beldede korunması gerekli ve zorunlu,kültür ve tabiat varlıkları, sit alanlarıvar mı? Bunlar amaca uygun bir şekilde korunup aynı zamanda turizme açılmışlar mı yoksa atıl bir durumdalar mı?

Tabii ki bu sorular çoğaltılabilir. Ancakister bir büyükşehir belediyesini, ister ilçe belediyesini isterse küçük bir beldenin, kasabanın belediyesini idare etmeye talip olan kişilerin ve tabii ki bu idari birimlerde siyaset yapma iddiasındaki siyasi partilerin teşkilatları ile yöneticilerinin nasıl bir göreve ve sorumluluk altına gireceklerini bilebilmeleri açısından en azından yukarıdaki sorularla ilgili bilgiye dayalı fikir sahibi olmaları ve bir yandan da bunlara kafa yormaları hatta yormuş olmaları gerekir.

Bir sonraki yazımda, yerel seçimlerde yöneticiliğe talip olacaklara soracağım başka sorular da olacak. Görüşmek dileğiyle?.