Mehmet Yılmaz

Samsunspor’un Sosyal Değeri

Mehmet Yılmaz

 

Samsunspor, ülke çapında hayli şöhretli bir futbol takımıdır ve futbolun günümüzde hem ülkemizde hem de dünya ölçeğinde bir spor olmaktan çoktan çıktığı, kitleleri derinden etkileyen bir sosyal gerçek olduğu hepimizin malumudur. Bu nedenle Samsunspor, sadece bir futbol takımına karşılık gelmemektedir. Samsun şehrinin yalnızca sporunda değil tarihinde, siyasetinde, sosyal yapısında, ekonomisinde, basınında, ticaretinde ve tanıtımında çok ciddi bir yere sahiptir.

Samsunspor’un Samsunlu yapma gibi bir özelliği vardır denilebilir. Kavak, Bafra, Çarşamba gibi bazı ilçelerin orijinal kültürleri mevcut bulunmakla birlikte takımın ait olduğu şehir olan Samsun merkezin baskın bir kültürü yok. Yani, şehre göçle gelecek olan yeni nüfusun Samsunlu olmasını sağlayacak ya da Samsun’dan ayrılmış olan Samsunluların aidiyet hislerini muhafaza etmesini sağlayabilecek bir folkloru bulunmuyor. Bu durumda geriye bir tek şey kalıyor: Samsunspor. Gurbetteki Samsunluların, Samsunluluklarını yaşatmaları, başta Doğu Karadeniz vilayetleri olmak üzere belli dönemlerde Samsun’a göç etmiş olanların da Samsunluluk kimliği kazanmaları açısından Samsunspor’un etkin bir rolü bulunuyor. Samsun’un genel yapıdaki gibi göç alan ya da göç veren bir şehir olmak yerine Samsunlu nüfusunu göç verirken Samsunlu olmayan nüfusu çekiyor olması da yerel kimliğin vurgulanması ve yaşatılması adına Samsunspor’un ne kadar önemli bir görevi üstlendiğinin açık bir göstergesi olarak duruyor.

Samsunspor’un Samsunlu yapma özelliği gibi birleştirici bir vasfı da vardır. Samsunlular için müşterek bir değer durumundadır. Samsunsporlular arasında siyaset ya da bir başka faktör nedeniyle bir ayrım olmamakla birlikte Samsunspor sevgisinde birleşilebilir. Bu da yerel değerler ve şehir gelişimi için Samsunspor’u önemli bir motivasyon aracı durumuna getirmekte; başarısı ya da başarısızlığı genel bir yankı bulmaktadır.

Samsunspor’suz bir Samsun’un eksik kaldığı da görünen bir gerçektir. Bilhassa 2006-2020 süreci çok iyi gösterdi ki, Samsunspor’un alt ligde olması demek, aslında Samsun’un da bütün birimleriyle alt ligde olması anlamına geliyor. Öyle ki, Samsun’un ulusal basında yer bulma oranı iyice düşerken, şehir reklamında da çok bariz bir düşüş göze çarpıyordu.

Samsun’un marka anlamında önemli eksikleri var. Belki bir ’19 Mayıs’ büyük bir marka olarak kabul edilebilirse de aynı zamanda milli bir marka olduğu gerçeğini unutmamak lazım. Bu anlamda Samsun’un en bilindik ve uzun süreli markasının Samsunspor olduğu tartışmasız bir gerçektir. Günümüzde de onca alternatif çalışmalarına rağmen Samsun adına Samsunspor’la rekabet edebilecek hiçbir marka değeri yoktur ve olamaz da. Bu anlamda Samsun’un Samsunspor’a her daim ihtiyacı var.

Samsunspor bugün Samsun yerel basını için en önemli unsurdur. Satışlar ve okunma oranları Samsunspor’a göre düzenlenmekte, Samsunspor birincil haber değeri taşımaktadır. Samsunspor’un varlığı hem istihdam sağlamakta hem de ticarete konu olmaktadır. Samsunspor forma, atkı vbg. ürünleri hem kulübe hem de esnafa ciddi bir kazanç getirmektedir. Maç günleri ise hem Samsunspor taraftarı hem de deplasmancılar şehir ekonomisine ( hava limanından lokantalara, seyyar satıcılardan dolmuşlara kadar ) bir katkı sağlamaktadır.

Samsunspor, Samsun’da siyaset üstüdür. Ayrıca Samsunlu yerel siyasetçilerin Samsunsporluluğa aykırı davranışları ( örneğin başka bir takımı tuttuklarını açıklamaları, Samsunspor’a ilgisiz kalmaları vs.) kamuoyu tepkisini çekmekte ve hatta seçim sürecinde malzeme olarak kullanılmaktadır. Öyle ki son yıllarda siyasetçilerin Samsunspor’la ilgili vaatlerde bulunmaları ve seçim sürecinde her ne kadar bir kısmı sahte de olsa Samsunsporluluklarını vurgulamaları da dikkatlerden kaçmamaktadır. Samsunsporlu olmak aynı zamanda Samsun’un yerel değerlerine de sahip çıkmaktır. Samsun’un iş adamı, ürünü, sanatçısı, markası, siyaseti, Samsun’la ilgili herhangi bir gelişme çok daha yakından takip edilir ve sahiplenilir.

Yani, Samsunspor herhangi bir futbol takımı değildir!