Mustafa BİLİK

Erhan Usta proje mi?

Mustafa BİLİK

Dün farklı bir şey söylüyordunuz ne değişti'' diye soran gazeteciye Süleyman Demirel ‘24 saat siyasette çok uzun bir süredir.’ demişti.

 

Türk siyasetinin anayasası olarak kabul gören bu söz Demirel'in ağzından çıktıktan sonra elbette on yıllarca karşılık bulmaya devam edecekti ve öyle de oldu.

 

Dün, Samsun siyasetini de derinden etkileyen bir gelişme yaşandı. Adı sürekli olarak Ali Bababacan ve DEVA Partisi ile anılan Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta'nın İYİ Parti'ye geçeceği haberinden bahsediyorum.

 

Erhan Usta'ya proje siyasetçi diyen Hayati Tekin'dir. 31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Hayati Tekin AK Parti ve MHP’ye oy vermeyecek seçmenlerin Bağımsız Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Erhan Usta’ya oy verdiğini ifade ederek, “Usta’nın mağdur olarak sunulması da oyların bağımsız adaya toplama düşüncesinin bir ürünüydü. Neticede proje de tuttu. Sayın Usta’nın amacı doğrultusunda kimin kazandığının bir önemi yoktu. Yeter ki ben oyumu arttırayım, bu boşluktan yararlanarak seçimi ve ortamı kendi lehime çevireyim düşüncesiyle eyleme koyulmuştu. Yarınlarda yine ben varım, aktif olarak siyasi hayatımı devam ettiriyorum düşüncesini, Samsun halkının istikbalini yakmak pahasına sürdürdü” dedi.

 

Zira seçimleri İYİ Parti'nin adayı değil, AK Parti Adayı Mustafa Demir'in kazandığı gerçeği var önümüzde.

 

Elbette gazetecilik sadece tarafların birbirleri için söylediği iddiaları yazmak demek değil. Ben de biraz gazetecilik hafızamı yokladım. Eminim Erhan Usta'nın kendisi de yazdığım ifadeleri hatırlayacaktır.

 

Kendisi benimde bulunduğum bir mecliste Necattin Demirtaş'ın İYİ Parti İlkadım Belediye Başkanlığı ile ilgili bir değerlendirme yapmıştı. Burada gazetecilerin olduğunu bilerek konuşan Usta bunları kamuoyuna kapalı olarak söylemiş olamayacığından paylaşmakta behis görmüyorum.

 

Kendisine neden Demirtaş gibi İYİ Parti'den değilde bağımsız aday olduğunu soranlara o mecliste şu ifadeleri kullanmıştı; " Ben İYİ Parti'den aday olmadığım için halk beni bağrına bastı. Havaalanı mescidinde karşılaştığım yaşlı bir amcamız bana sarılarak, 'AK Partiliyim ama sana oy vereceğim çünkü sen dik durdun bağımsız aday oldun' dedi. Demirtaş, İYİ Parti'den aday olduktan sonra bakın HDP'den destek geldiğine yönelik haberler ve iddialar ortaya atıldı. Bu yüzden seçimi kaybedecek. Ama ben bağımsız aday olarak bu tür iddiaların önünü kapattım ve seçimi kazanacağım"

 

Ben unutmadım kendisi de eminim Çarşamba'da iş insanları ile bir araya geldiği kahvaltı programında sarf ettiği bu sözleri unutmammıştır.

 

Elbette siyasette yine Demirel'in dediği gibi "Dün dündür, bugün bugündür" Usta'nın proje olduğu iddiası Hayati Tekin'in ifadesi, 31 mart yerel seçimlerinde neden İYİ Parti'den aday olmadığı Erhan Usta'nın kendi ağzı ile ifadeleri. Niyetimiz de Usta'yı yargılamak değil.

Ama bugünü bugün yapana bir bakmak da yine bizim için mesleki bir gereklilik. Ne değişti dünden bugüne ne oldu?

 

- Sayın Bahçeli’nin Akşener’e daveti benim yadırgadığım bir davet değildir, en makul seviyede davettir.

- HDP ile, terör örgütleriyle el ele olmak milli ve yerli olduğunu düşündüğümüz İYİ Parti’ye hiç uygun düşmeyebilir.

Bu sözler de Devlet Başkanımız Sayın Erdoğan'ın İYİ Parti için kurduğu cümleler. Çok değil üzerinden sadece 1 ay geçti. Bu tarihe kadar adı DEVA Partisi ile anılan Erhan Usta'nın artık İYİ Parti'ye geçeceği konuşuluyor.

 

Aralarında çok samimi ve yakın bir ilişki bulunan Devlet Bahçeli'nin sadece emeklilikte yaşa takılanlar için yaptığı savunma nedeniyle Usta'yı MHP'den ihracı konusu bende hep bir soru işareti.

 

Tam da bu noktada yeniden Hayati Tekin'in iddialarını gündeme getirmekte fayda görüyorum.

 

Erhan Usta’nın MHP’den ihracının planlı olduğunu ifade eden Tekin, “Erhan Usta kendi partisinin programını savunurken, ustaca disipline verildi, ustaca ihraç edildi, MHP ve AKP’nin firelerini toplaması için ustaca gönderildi" demişti.