Nurcan BİLİK

Bayramın Vazgeçilmezi El Açması Baklava

Nurcan BİLİK

Ramazan ayının sona ermesi ile Ramazan Bayramı kutlanacak. Bayramın gelişi demek bayram sabahı ailenin aynı sofrada buluşması demek. Araplar Ramazan Bayramına “İyd el fıtr” yani yemek yeme bayramı diyorlar.   
Bizde ise Ramazan Bayramı şeker bayramı olarak da ifade ediliyor.  Tüm aileyi bir araya toplayan bayram sofralarının olmazsa olmazı elbette tatlılar. Bayramlaşmak için gelen misafirlerin önüne de tatlı koyulmayan bir ev düşünülemez. 
Son yıllarda tepsi tepsi tatlılar dışarıdan sipariş verilir olsa da kendi elleri ile sevdiklerine tatlı açmak isteyen fedakar ve sevgi dolu hanımlar için harika bayram tatlıları tarifi vermeyi kendime borç bildim. 
İşte  lezzetli bir bayramlık tatlı tarifi:
CEVİZLİ EL AÇMASI BAKLAVA TARİFİ 

Malzemeler

1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke 
1 çay kaşığının yarısı tuz
Aldığı kadar un

Yapılışı

Uygun bir kaba bütün malzemeler alınarak hamuru yoğrulur.
Ben 4 su bardağından biraz fazla bir un kullandım.  
Hazırlanan hamur 45 dakika strece sarılı vaziyette dinlendirilir. 
Bu esnada 5 su bardağı şeker ve 5  bardak su bir tencereye alınıp kaynatılır. Şerbeti önden kaynatıyoruz ki soğusun. Şerbet soğuk baklavamız sıcak olacak. Şerbetimize kaynamaya yakın 3-4 damla da limon damlatıyoruz. 
Strece sarılı vaziyette dinlendirilen hamur tekrar yoğrulur. Ardından hamur 6 eşit parçaya bölünür. 6 bezeden her biri yeniden 10 parçaya bölünür ve 60 küçük beze oluşturulur.  
Tüm bezeler nişasta ile bulanır.  
Bezeler avuç içi büyüklüğünde açılır. Her açılan beze diğerinin üstüne araya bol nişasta serpilerek 10 yaprak olacak biçimde dizilir. 
Her 10 yaprak merdane yardımı ile bir arada açılır. 
10 yaprakdan oluşan yufka tepsiye alınır ve üzerine ceviz serpilir. Daha sonra onun da üzerine diğer 10 yaprakdan oluşan yufka konulur. Bu şekilde tepsi doldurulur. 
Baklava şekli verildikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı güzelce gezdirilir. 
180 derece fırında kızarana dek pişirilen baklava henüz sıcakken soğuk şerbet dökülür. 

Afiyet olsun