Nurcan BİLİK

Kırmızı Et Pahalanınca Yerini Tavuk Aldı

Nurcan BİLİK


 Türk mutfağı pek çok lezzeti bünyesinde barındıran dünyanın en önemli mutfaklarından bir tanesi. Tatlısıyla, ana yemeğiyle, ara sıcakları ve çorbalarıyla dört başı mamur sofralar her Türk evinin aile geleneğidir. 
Son yıllarda beyaz et üretiminin artması, yükselen kırmızı et fiyatlarının artık her bütçeyi zorlamaya başlaması ile bu sofralarda tavuk yemekleri daha fazla yer almaya başladı. Öyle ya Türk kadınını artan kırmızı et fiyatları durduracak değil ya.  Bütün bu etkenler günümüzde tavuk olmasa, tam anlamıyla bir Türk mutfağından söz etmenin mümkün olmadığı bir hale getirdi. 
 İşte geçmişte kırmızı et ile yapılırken bugün ekseriyetle tavuk etinden yapılan bir yemek tarifini sizlerle paylaşıyorum: 
Tavuk Çökertme Tarifi
1 paket tavuk göğsü
MARİNE SOS MALZEMELERİ:
2 yemek kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça (domates biber karışık)
1 çay bardağı sıvıyağ (zeytinyağ kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
karabiber, pulbiber
3 adet patates 
Kızartmak için bol sıvıyağ
SALÇALI SOS  İÇİN
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça (karışık)
Yarım su bardağı su
YOĞURT SOSU
6 yemek kaşığı yoğurt
Çok az tuz 
1 diş sarımsak (isteğe göre)
YAPILIŞI
Tavuk göğsü ince julyen biçimde doğranır.  Bir saat kadar marine malzemeleri ile karıştırılarak bekletilir. 
Bir saatin sonunda büyükçe bir tavada tavuklarımızı pişirmeye geçelim. Bu esnada patatesimizi çok ince ince  julyen biçimde doğrayalım. Patates ne kadar ince doğranırsa o kadar iyi olacaktır. Patates de kızartılır. 
Salçalı sosumuzu da 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1 yemek kaşığı salçayı kavurarak salçalı sosu hazırlayalım. Daha sonra yarım su bardağı su bardağı su ile kıvamını açalım. 
Servis tabağımızın en altına patateslerimizi koyalım.  6 yemek kaşığı yoğurdu çok az tuz  ve  isteğe bağlı olarak 1 diş sarımsağı karıştırıp patateslerimizin üzerine dökelim. Yoğurdumuzun üzerine de salçalı sosumuzu ekleyelim. En üstüne de tavuklarımızı yerleştirdikten sonra kalan sosumuzun tamamını gezdirelim. İsteğe bağlı maydanoz ile süslenebilir. 


Afiyet olsun