Mehmet Yılmaz

Samsun Anadolu Lisesi’nin Romanı

Mehmet Yılmaz

Samsun’da geçen bazı romanları bu köşede sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz.  Daha önce Zerrin Koç’un ‘Islak Kentin İnsanları’, Cem Kükey’in Reji’nin Kadınları, Akın Üner romanları, Hasan İzzettin Dinamo’nun Savaş ve Açlar ve Şule Ersin’in ‘Madam Kovacs Artık Dönmeyecek’ adlı romanlarıyla ilgili bir şeyler yazmıştık. Sırada Alpaslan Akkuş imzalı ‘Kaderle Zar Atılmaz’ var.

Kaderle Zar Atılmaz, 2012’de piyasaya çıkmış bir roman. Yazarı Alpaslan Akkuş. Kendisi Ankaralı. Ancak daha 11 yaşındayken yatılı olarak Samsun Anadolu Lisesi’ne gelmiş ve ömrünün yedi yılını Samsun’da geçirmiş bir gazeteci.

Kaderle Zar Atılmaz bir roman. İlla da sınıflandırmamız icap ederse bir gençlik romanı da diyebiliriz. Ana karakter Alper adlı bir öğrenci. Onun Ankara’daki ailesinden ayrılıp, Samsun Anadolu Lisesi’ne yatılı olarak gelmesiyle başlayan bir hikaye. Kurguyu beğendiğimizi söylemeliyiz. Çünkü yazar kronolojik gitmek yerine çift zamanlı bir anlatımı tercih etmiş. Böylece hazırlıktaki Apo ile son sınıftaki Apo iki ayrı kahraman gibi olmuş. Tabii Alper ile yazar Alpaslan Akkuş oldukça benzeşiyorlar ama elbette aynı değiller. Zaten kitabı okunur kılan şeylerden birisi de epey bir otobiyografi olması.

Hazırlıktaki Apo’nun alışma döneminde 11 yaşındaki bir çocuğun masumiyeti, hasreti, gurbeti ve öğrenme evreleri veriliyor. Yatılı olmanın zorluğu mesela şu cümlede gizli; ‘daha geçen yaz ne giyeceğimize bile annemiz karar verirken, şimdi bütün kararlarımızı kendimiz almak zorundayız. Üstelik henüz 11 yaşındayken…’

Son sınıftaki Apo ise artık okulun ağabeylerinden birisi. Kızlarla ilişkileri değişmiş, şehre alışmış, çevre edinmiş ve bir yandan da büyümüş bir öğrenci.  Ana hikaye ise babasına protez kol taktırmayı hayal eden arkadaşları Mustafa’ya yardımcı olmak için okul kantinini soyma planları üzerinde gelişiyor.

Bir Samsunlu iseniz Matasyon, SAL, Çarşamba Mahallesi, Çiftlik, Fuar, Çalıkuşu, Büyük Otel gibi aşina isimleri bir romanda görmek sizi çok mutlu edecektir. Bilhassa Kolej ve Çiftlik kavramları oldukça başarılı kullanılmış. Romanın mekanları gerçek ama yaşananların hepsinin gerçek olmadığını bizzat yazarı, bir röportajında söylemiş.

Kitap oldukça akıcı ve öğrencilik yıllarını özleyen herkes açısından içinde bir şeyler barındıran türden. Samsun’da geçiyor olması da büyük bir güzellik tabii. İçinde neler yok ki? Böcekli Halil Usta lahmacuncusundan Fuar’a, Balkaymak dondurmadan Yaşar Doğu Spor Salonu’na kadar bir yığın şey. Elbette okul kavgaları da var, pide de…

Kolej’in civar mahallerinin çocukları, nedense Kolejlilere husumet beslerdi. Belki de SAL’ın çocukları temiz, bakımlı; kızları güzel görünürdü gözlerine. Üstelik zeki çocuklardı çünkü o dönem Kolej bırakın Samsun’u ülke çapında önemli bir okuldu. Çocukluğu, SAL civarında geçmiş Samsunlular, bugün biraz tebessüm ederek biraz da pişmanlık duyarak okuyabilirler bu kitabı.

Bir Samsunlu olarak Carl Tobey’i ilk defa bu romanda duyabilirsiniz mesela. Onun kim olduğunu merak edenler ya romanı okusunlar ya da bir Kolejli tanıdığına sorsunlar. Ancak Carl Tobey Hoca, ya da bilinen adıyla Kartopu başlı başına bir roman hatta film konusu da olabilecek bir adam.

Sonuçta SAL’ın bir karizması, bir geleneği vardı. Bugün halen var mıdır emin değiliz, yoksa bilerek ve isteyerek sıradanlaştırıldı mı? Ancak eskiden vardı.

Hülasa edersek, Samsunlu kitapseverlerin ama bilhassa Kolejlilerin okuması gereken bir roman Kaderle Zar Atılmaz. Eğlenceli, akıcı ve Samsun kokan bir gençlik romanı…