Mustafa BİLİK

Atlar filler kapışsa da son söz Şah’ın

Mustafa BİLİK

Koronavirüs süreci olmasa birçok vatandaşa sokakta mikrofon uzatılıp adını sorsalar bilemeyeceği Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, siyasi çevre gözetilmeksizin tüm Türk halkının takdirini kazandı.

Uykusuzluktan, yorgunluktan kan çanağına dönmüş gözleri ile sürecin başından beri takdir toplayarak adeta kahramanlaştı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereği yapılan 2018 Türkiye genel seçimleri sonrasında tarihinde ilk kez tamamı TBMM üyesi olmayan kişilerden oluşan Bakanlar Kurulu'na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sağlık Bakanı olarak atanmıştı.  

Yani parti tabanlı bir isim değildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu daha önce Doğru Yol Partisi’nde görev alsa da AK Parti tabanından diyebileceğimiz bir isim.

O’nun da İçişleri Bakanlığı döneminde kendini ne kadar sevdirdiğini istifa etme olayının ardından gördük. İntihar etmeye çalışanlar dahi oldu.

Aslında verdiği istifa kararı Türk halkının pek de alışık olmadığı bir durum olsa da erdemli bir karar gibi gözüktü. Çünkü yaptığı yanlış, uykusuzluktan, yorgunluktan kan çanağına dönmüş gözleri ile her akşam ekranlarda gördüğümüz Fahrettin Koca’nın bir aylık emeğini çöpe atmıştı.

Elbette kola ve luppo için market ve bakkala çılgınca koşan insanlarımız hatalıydı. Fakat onları da bu hataya sürükleyen Süleyman Soylu olmuştu.

Buraya kadar bildik şeyler.

Ancak, kırılma noktası Soylu’nun ilk anda “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yaptık”  benzeri bir şeyler söylemesi oldu.  Sanırım krizde bu noktada başladı.

Lafı dolandırmayalım doğrudan söyleyelim. Ben Bakan Soylu’nun istifasının insanları sokağa dökecek bir hata yapmasından dolayı değil, okları Erdoğan’a çevirecek bir açıklama yapmasından dolayı olduğunu düşünüyorum.

Çünkü, Bakan Soylu ikinci açıklamasında  “tamamen benim kararım” , “ Eleştirilere saygılıyım hakaretleri de üstleniyorum” vurgusunu özellikle üstüne basarak yaptı.

Türk halkı istifa kararının ardından o denli bastırdı ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu istifayı kabul etmemekle doğru olanı yaptı.  

Dün geceden bu yana Soylu’nun yerine Muhterem İnce’nin geleceği dahi yazıldı. Yayınlanan haberler atılan twitler geri çekildi. Ama en net açıklama yine Soylu’dan geldi. “Cumhurbaşkanımızın tavrı beni mahcup etmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı damadı olmasına rağmen Bakan Berat Albayrak, bir Fahrettin Koca veya Süleyman soylu gibi Türk Milleti’nin sinesinde yer asla bulamadı. Bence AK Parti’de bir kez daha gördü ki Erdoğan’ın yerine geçebilecek popülerlikteki tek isim şuan Süleyman Soylu.

Ha unutmadan MHP, Soylu’ya ciddi destek veriyor. MHP tabanından çok büyük bir sevgi var Soylu’ya karşı. Hatta dün gece gaza gelenlerden bazıları Soylu’nun istifası halinde MHP içinde siyaset yapmasını dillendirdiler.

Dolayısı ile şimdilik atlar filler kapışsa da Şah’ın kimi mat edeceği belirsiz. Dolayısı ile de bu çekişmede henüz kazanan yok. Fakat ileride ne olur bilinmez.