Mehmet Yılmaz

Hatıran Yeter Samsun 19 Mayıs Stadyumu

Mehmet Yılmaz

Bütün ülkede olduğu gibi Samsun'da da karantina günleri devam ediyor. İnsanlar evlerine kapanmış durumdalar. Bu dönemde yapılabilecek en güzel şeylerden birisi de kitap okumak olabilir. Biz de bu vesileyle bir kitaptan söz edelim, hatta okumanızı tavsiye edelim.

 

Kitapla ilgili sosyal medyada yapılan bir paylaşımda şuna benzer bir yorum vardı. "Samsun'a gittiğim zaman, yeni statta, bir Samsunspor maçı seyrettim. Maç bitince çarşıya döndüm. Tesislerin karşısında, uzun yıllar önce otogarın olduğu o alana yapılan AVM'nin arka tarafında ise bizim eski stadımız vardı. 2017'de son maçın oynandığı ve yıkım çalışmalarına başlanan 19 Mayıs Stadı. Bir anda, yürümeye başladım. Tek başımaydım ve ayaklarım beni yıllarca, defalarca olan bir şeyi yaptırarak stada götürdü. Ancak bomboş bir arazi ile karşılaştım. Hemen birkaç kare fotoğrafını çektim. Ben şehirden ayrılırken orada olan stadımız, artık yoktu. Adeta ölmüştü ve ben kendimi bir kabir ziyaretindeymiş gibi hissettim. Diz çöktüm ve o boş arsaya baktım uzun uzadıya... İlk defa kapısından içeri küçücük bir çocukken girdiğim ve kırklı yaşlarımda veda ettiğim o stat..." 

 

Şu an o arazide çok güzel bir park yapılmış. Adına Millet Bahçesi dedikleri bu park gerçeten güzel görünüyor. Lakin bir zamanlar orada neyin olduğunu bilen Samsunsporlular için, oranın eski halini gözlerini kapattıklarında hayal edebilenler için pek bir şey ifade etmiyor bu. Evet, eminiz ki, pek çok Samsunsporlu benzer duyguları yaşıyordur.

 

İşte o duygu fırtınası içinde bizleri teselli eden bir tek şey vardı: bir kitap! Evet, stadımızın anısını yaşatacak olan, Hatıran Yeter - Samsun 19 Mayıs Stadı...

 


Kitabı Yusuf Demircioğlu derlemiş. Kapak yazısında da denildiği gibiydi durum:

 

"Stadyumlar, sadece futbol temaşa sahaları değil, bulundukları şehirlerin anıt eserleri, kimlik değerleridir çoğu zaman. Bir memlekete ait olanların ortak hafıza alanlarını oluşturan bu mekânların Türkiye'de en bilinenlerinden birisi Samsun 19 Mayıs Stadyumu idi. 1974'te faaliyete geçen ve 2017 yılında faaliyetleri sona erdirilen stat, Samsunsporluların hatta sıradan Samsunluların bile anılarındaki yerlerini korumaya devam ediyor.

 

Adını Mustafa Kemal Atatürk'ün, Milli Mücadele'yi başlatmak için Samsun'a geliş tarihi olan 19 Mayıs 1919'dan alan; birkaç kuşağın Samsunsporlu olmasını sağlayan ve artık yerinde yeller esen bu stat için, "evimizdi" tabirini kullanan Samsunspor taraftarları, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi ve yıkılan statlarının kitabını yazdılar.
Yusuf Demircioğlu'nun derlediği kitaba, Adnan Öz, Akın Üner, Ali İhsan Hasanpaşaoğlu, Ayhan Özköroğlu, Buğra Turgut, Cem Donbay, M. Engin Sever, Mehmet Köseoğlu, Mehmet Yılmaz, Salih Çakır, Sercan Bayram ve Yücel Alkan yazıları; Murat Sandıkçı ise Emin Kar, Ercan Koloğlu, Cenk İşler ve Celil Sağır röportajları ile katkı sağladılar.

 

Evet. Şimdi mikrofonlarımız Samsun 19 Mayıs Stadı'nda..."

 

Bu ülkede pek çok takımın stadı yıkıldı. Ali Sami Yen, Avni Aker, Bursa Atatürk gibi şampiyonluklar yaşanan statlar... İzmit İsmetpaşa, Ankara 19 Mayıs, Eskişehir Atatürk, Sakarya Atatürk... Hatta İnönü'yü bile sayabiliriz. Ancak hiç kimse yıkılan stadın kitabını yazmamıştı. Bu ilk ve çok anlamlı bir tavır biz Samsunsporlulara nasip oldu.
Bu kitap sadece Samsunsporlulara hitap eden bir futbol kitabı olmanın ötesinde şehir kimliğine vurgu yapan, sosyolojik tarafları da olan bir ortak anı kitabıdır aynı zamanda...

 

Özetle, Samsun ve Samsunspor'dan bahseden, içimizden kişilerin kaleme aldıkları bu kitabı eğer halen daha okumadıysanız, mutlaka tavsiye ederiz.