Nurcan BİLİK

Samsun için büyük nimet; Yayın Balığı

Nurcan BİLİK

Samsun'da sık sık ‘Balıkçıların ağına dev yayın balığı takıldı’ haberleri çıkmasından da anlaşılacağı üzerine iç sularımızda ciddi bir yayın balığı popülasyonu var. Özellikle Ayvacık ilçemizde bu balık meşhur.
Peki Samsun’da herhangi bir balıkçıdan alınabilecek bu balığı siz ne kadar tüketiyorsunuz? Yayın Balığı Protein, Vitamin B12, Folat, Selenyum, Fosfor, Kalsiyum için iyi bir besin kaynağıdır.
Yayın balığı Samsun’da doğal ortamında yakalanarak taze satışa sunulan bir balık. Dolayısı ile Samsunlular bu konuda çok şanslı. Üstelik son derece sağlıklı ve besleyici bir balık.
O zaman bizde bu değerli balığı tatmak isteyenler için tarifimizi verelim. Bu arada Samsun’da yayın balığının kilosu 25 TL. Ayvacık İlçesi’nde bu balığı restoran menülerinde bulabilirsiniz. Porsiyonu 70 TL gibi bir ücret ile.
Ancak bu balığın kafa görüntüsünden hoşlanmayanlar olabilir. Ama merak etmeyin balıkçılar zaten dilimleyerek satışa sunuyorlar.
Yayın Balığı Kızartması Tarifi
Malzemeler:
1 kilo yayın balığı (kişi sayısına göre arttırılabilir.)
3 yemek kaşığı mısır unu
1 yemek kaşığı dolusu buğday unu
tuz, sıvı yağ
Yayın balığını mangalda da yapabilirsiniz üstelik çok da lezzetli olur. Ancak, kızartmak isteyenler mısır unu ve buğday ununa buladıkları balık dilimlerini yağda kızartacaklar. Diğer tüm balıklarda olduğu gibi.
Yanına bir kış salatası ve çorba ile iyi bir öğün oluşturacaktır.