ÇOCUKLARA BAYRAM COŞKUSU HİSSETTİRİLMELİ

ÇOCUKLARA BAYRAM COŞKUSU HİSSETTİRİLMELİ

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği'nden Uzm. Dr. Sümeyra Fırat, çocuklara kurban bayramının manevi duygusunun öğretilmesi gerektiğini söyledi.

     

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği'nden Uzm. Dr. Sümeyra Fırat, çocuklara kurban bayramının manevi duygusunun öğretilmesi gerektiğini söyledi. Bayramın sosyal yönünün üzerinde durulmasının önemine değinen Uzm. Dr. Fırat,  "Çocuklara bayram havasının ev içerisinde sınırlı kalmadığı anlatılmalıdır. Komşular, arkadaşlar, akrabalar ve birçok insanla benzer paylaşımlarda bulunulacağı, kurban bayramı sayesinde insanların arasındaki sevgi bağlarının kuvvetleneceği öğretilmelidir" dedi.

 


Bayramların çocuklar için heyecan ve mutluluk verici bir zaman dilimi olduğunu söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği'nden Uzm. Dr. Sümeyra Fırat, "Ebeveyn ve çevrenin bayrama yüklediği duygu ve manayı hisseden çocuklar, bayram gününün hayalini kurar, o gün gelince erkenden kalkar, en güzel kıyafetleri giyer. Evdeki herkesle kucaklaşır ve onlara güzel dilekler diler. Bayram havası evle ve çocuklarla sınırlı kalmaz; komşular, arkadaşlar, akrabalar ve birçok insanla benzer paylaşımlarda bulunulur. İşte bu nedenlerle kurban bayramı çocuklara anlatılırken, tıpkı diğer bayramlar gibi bayramın sosyal yönü üzerinde durmak çok daha faydalı olacaktır" dedi.

Bayram insanlar arasındaki bağı kuvvetlendirir


„Çocuklara kurban bayramının özellikle yardımlaşma ve dayanışma bayramı olduğunu anlatmak gerekir“ diyen  Uzm. Dr. Sümeyra Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bayramda insanların bir araya geldiği, bir araya gelemeyenlerin de birbirleri ile telefonla görüştüğü, insanların en güzel kıyafetlerini giydiği, en güzel yemeklerin yapıldığı, insanların bir arada güzel paylaşımlarda bulunduğu anlatılmalıdır. Kurban Bayramı‘nda maddi durumları el vermediği için evlerine et alamayan insanlara yardım yapıldığı, bu sayede onların da yeterli ve sağlıklı beslenebildiği anlatılabilir. Bu yardımlaşma sayesinde, insanların arasındaki sevgi bağlarının kuvvetlendiği belirtilebilir."

Kurban bayramı travmaya dönüşmesin

 

Çocukların kurbanlığı kesilirken görmemesi gerektiğini de söyleyen  Uzm. Dr. Sümeyra Fırat,
"Özellikle 11 yaş dönemine kadar çocuklar soyut düşünme dönemine geçmedikleri için kurbanın kesilmesini, yetişkinler gibi  anlamlandıramayabilirler. Eğer kurban bayramı öncesi, kurban edilecek hayvana evde bakılmışsa, çocuk onunla vakit geçirmişse bayramda birden ortadan kaybolması çocuğun üzülmesine, korku hissetmesine, ebeveynleri tarafından uygun açıklama yapılmazsa ebeveynlerine güveninin sarsılmasına neden olabilir. Bu yüzden çocukların, hayvanı kesilirken görmesi doğru değildir. Bu hususa çok dikkat edilmelidir. Öte yandan çocukların bu tarz görüntü ve seslere televizyonda ya da bayram ziyaretleri sırasında da maruz bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Çocuklar, doğal olarak çevreyi gözlemlerken birçok şey fark ederler ve soru sorabilirler. Bu durumda çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak sadece sorusuna cevap verecek şekilde kısa açıklamalar yapılabilir. Sorulara cevap verirken, et ve et ürünlerinin sağlıklı ve dengeli bir beslenme için gerekli olduğu, bayramdaki yardımlaşma sayesinde imkânı olamayanların da et yiyebildiği, yardımlaşma ve dayanışma ruhunun toplum olabilmenin ve bir arada yaşayabilmenin en önemli unsuru olduğu belirtilebilir" şeklinde konuştu.