Samsunspor'umuz 55 Yaşında

Samsunspor'umuz 55 Yaşında

Pazar Köşesi ...Samsunspor'umuz 55 Yaşında

Samsunspor, Samsun şehri için güzide bir evlattır. Kendini Samsunlu hisseden herkesin, futbolla ilgilensin ya da ilgilenmesin, Samsunspor’un adını bile duyduğunda kalbi muhabbetle atmalıdır. İşte o canımız, gururumuz, gözbebeğimiz Samsunspor, 55 yaşına giriyor.

Samsunspor'un resmî kuruluş tarihi 30 Haziran 1965'tir. Ancak 1965 yılı Türkiye'deki pek çok şehir takımının da kuruluş yılıdır. Çünkü 1959'da başlayan ve yalnızca İstanbul-Ankara-İzmir takımlarının bulunduğu profesyonel liglere Federasyon Başkanı Orhan Şeref Apak döneminde şehir takımlarının da katılması teşvik edilmiş. Bu nedenle hemen her ilde amatör kulüpler birleşerek o şehrin takımını oluşturmuştur. Profesyonel Samsunspor da Samsunspor, Akınspor, 19 Mayısspor, Samsun Galatasaray ve Fener Gençlik takımlarının birleşmesi sonucunda 1965'in Haziran ayında kurulmuş ve milli renklerimiz olan kırmızı ve beyazı seçmiştir. 20 Ocak 1989'daki feci kazadan sonra üçüncü renk olarak siyah eklenmiştir. Renklerimiz, milli renkler olduğu gibi amblemimiz de çok özeldir. Samsunspor’un amblemi şehirle özdeşleşen meşhur at üzerindeki Atatürk Heykeli’dir. Bu anlamda Samsunspor formasında Atatürk’ü bulunduran tek profesyonel futbol takımı olma onurunu yaşamaktadır.

Bu arada birleşen kulüplerden birisi olarak karşımıza çıkan bir isim dikkat çekicidir; Samsunspor... Amatör Samsunspor 1927 yılında kurulmuş ve siyah-beyaz renkleri kullanmıştır. Bu nedenle Samsunspor’un esas kuruluşu 1927 yılına dayanır.

Samsunspor bizim için bir aidiyet, bir kimlik, bir var oluş nedeni. Futbolun sadece futbol olmadığı bu düzende Samsunsporlu olmak bir ideoloji aslında. Çünkü Samsunspor, Samsun şehrinin en büyük markası, tanıtım aracıdır. Çünkü Samsunspor'suz bir Samsun eksiktir, yarımdır ve yalnızdır!

Biz Samsunspor'u sıradan bir şehir takımı olarak görmüyoruz; Samsunspor, yanında başka bir takım tutulacak, yedeğe alınabilecek bir takım hiç değildir.


Samsunspor, şehrin takımıdır. Üstelik şimdiki zamanda falan değil, ezelden beri böyledir. Dolayısıyla onun üstünde yüz binlerce kişinin emeği ve hakkı vardır. Kuruluşuna katkı sağlayan ilk yöneticisinden, masörlerine, futbolcularından, maça gitmek için babasının elinden tutup stada gelen çocuğun heyecanına, internette hakkında video hazırlayandan, deplasmana gidenine, gurbette ekran başında takımını izleyenden, hakkında kitap yazanına, basın mensubundan, onun için dua eden taraftarına, öğrencilerine Samsunspor’u anlatan öğretmenden, lisanslı ürünün alan taraftarına, koreografide karton katlayandan, pankart boyayanına… 20 Ocak’ta bu uğurda canını veren ya da sakat kalanından uğrunda gençliğini harcayan ama yine de “sadece Samsunspor” diyenlerine kadar…

Bu nedenle Samsunspor topluma mal olmuş, seveni çok olan bir futbol kulübü olarak yoluna devam etmektedir.

55 sayısı biz Samsunlular için kutsal bir sayı durumunda bile sayılabilir. Bu nedenle 55. yıla giriyor olmak önemli. Ne mutlu ki bize, 55. yılımıza büyük umutlar ve imkânlar eşliğinde giriyoruz. İş insanı Yüksel Yıldırım’ın öncülüğünde, teknik direktörümüz Ertuğrul Sağlam’ın verdiği güvenle yolumuz çok açık. Bugün bırakın alt ligleri falan, belki de Türkiye’nin malî anlamda en rahat kulübüyüz. Bir zamanlar transfer tahtamız bile açılmazken bugün büyük hayaller kurabiliyoruz.

Süper Lig’e dönüp şampiyonluğa oynamaktan, Türkiye Kupası’ndan, Avrupa’ya gitmekten bahsedebiliyoruz ve bunlar bize hiç de öyle uzak hayaller gibi gelmiyor.

Evet, 30 Haziran 1965’te resmen kurulan profesyonel Samsunspor’umuz, aradan geçen 55 yılla birlikte yolculuğuna devam ediyor.

İyi ki, doğdun Samsunspor!

İyi ki, varsın…