Maziden Yansıyanlar / Bogdan Stelea

Maziden Yansıyanlar / Bogdan Stelea

Maziden Yansıyanlar köşemizde bugünkü konuğumuz 1994/95 sezonunda Samsunspor'un kalesini koruyan Romanyalı millî futbolcu Bogdan Stelea.

Samsunspor haber: Bogdan Stelea, 4 Aralık 1967 tarihinde Bükreş'te doğdu. 1988-2005 yılları arasında Romanya Milli takımında tam 91 kez kaleyi korudu. İtalya 90, ABD 94 ve Fransa 98 Dünya Kupaları ile Euro'96 ve 2000'de aday kadroda idi.

Dinamo Bükreş, Mallorca, S.Liege, Samsunspor,Rapid Bükreş, Steaua Bükreş, Salamanca, Brasov gibi takımların formalarını giydi. 

Samsunspor formasıyla 29 lig, 5 de kupa maçına çıktı.

Dünya Kupası - Amerika 94'te çeyrek final oynayan sağlam bir Romanya milli takımının kalesini koruduğunu gördükten sonra Stelea'yı Samsunspor'umuzda görmek hepimizi heyecanlandırmıştı.

Samsunspor'a gelmiş en kariyerli kaleci oydu şüphesiz. Stelea gittiği günden beri kalemizin hiç güvenli olamadığını düşünüyorum. Gerçi Stelea'nın da Türkiye'de gerçek performansını yansıtabildiğini söylemek zor. İlk haftalarda elinden geleni yapmış, alınan başarısız sonuçların ardından kendini fiyaka düşkünlüğüne bırakmıştı. Vanspor deplasmanında sahayı beğenmediği için sahaya çıkmak istemediği,  maça çıkmaya yöneticilerce güçlükle ikna edildiği rivayet edilir.

Ama karizmatik görünümü; 1.97'lik boyu ve üstün fiziği, çılgın hareketleri ile bütün Türkiye'nin çok dikkatini çekti sezon boyunca. Kötü sonuçlar aldığımız bir sezonda maçı kurtarmak için son dakikalarda gol atmak üzere ileri çıkışlarını, taraftarların "bilet paralarının hakkını veriyor" deyişini, Beşiktaş deplasmanında meşhur şapkasını kapmak isteyen bir Beşiktaş taraftarının elinden şapkasını kaba kuvvetle geri alışını unutmam mümkün değil.

Sahi neydi o kare? Hatırlarsınız... 1994-95 sezonunda bir İstanbul ekibi olan Beşiktaş'la Samsunspor'umuzun İnönü Stadı'nda oynadığı maçın sonrasından söz ediyorum.

Kalecimiz Stelea, maçın bitiş düdüğünün ardından muhtemelen kendisini Amerika 1994 Dünya Kupası'nda, Romanya Milli Takımı'nın kalesini korurken izlemiş olan bir Beşiktaş taraftarını şapkasını alıp kaçarken yakalıyor. 

Bogdan Stelea, normalde Türkiye'den hiçbir takımın teklifini kabul etmeyi düşünmediğini ancak Samsunspor Teknik Direktörü Gigi Multescu'nun ricası üzerine Kırmızı-Beyazlı ekibimizde oynamayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Bizim için unutulmaz yabancılardan birisiydi Romen kaleci... 

Samsunspor.biz