Maziden Yansıyanlar / Abidin Akmanol

Maziden Yansıyanlar / Abidin Akmanol

Maziden Yansıyanlar bölümünde sizlere Samsunspor'un talihsiz futbolcusu Abidin'den söz edeceğiz.

1969/70 sezonuSamsunspor için ilk tecrübedir bu ligde. Takım ilk yılı için fena bir tablo da çizmiyordur aslında. Takımda Nuri Asan, Yalçın, Gozgoz Yılmaz, Temel gibi yıldızlar vardır ama bir isim vardır ki, onu futbol oynarken seyredenler halen anlata anlata bitiremezler;Abidin Akmanol.

Samsunspor bu genç futbolcuyu bir önceki sezon Boluspor'dan almıştır. Orta boyuna rağmen hava toplarında etkili, sert şutlar çıkarabilen çok sağlam, süratli bir futbolcudur. Takvimler 22 Şubat 1970 Pazar gününü gösterirken Samsunspor, ilk maçta 2-0 mağlup ettiği Eskişehirspor deplasmanına çıkmıştır. Samsunspor'un Süper Lig'deki ilk maçında ilk golünü de Abidin atmıştır ve şimdi o maçın rövanşı olacaktır. Oyun 2-0 Eskişehir lehine giderken Abidin yine sahne almış ve durumu 2-1 yapmıştır. Ve o talihsiz an gelip çatacaktır. Eskişehirli Güvercin Nuri'nin sert darbesiyle yere düşer Abidin. Beyin kanaması geçirmektedir ve koma halindedir. O zamanın tıbbi şartları çok iyi değildir ancak Eskişehir'de stadın hemen yanında bulunan Hava Hastanesinde bulunan bir beyin cerrahının operasyonu sonucu Abidin ölümden dönmüştür. Gelgelelim hayatta kalmıştır ama artık futbol oynaması mümkün olmayacaktır.

1948 Ankara doğumlu; henüz 22 yaşında olan ve Türk futbolunun en büyük yıldızlarından birisi olacağı düşünülen Abidin Akmanol beyninde oluşan ciddi hasar nedeniyle akli melekelerinde bir zayıflama durumuyla karşılaşmıştı. Konuşmasında tuhaflıklar oluyordu. Gerçek bir trajedi idi bu; Samsunspor için de öyleydi ama bir insan için daha büyük bir trajedi idi hiç şüphe yok ki.

20 Haziran 1971 günü yapılan jübilesinin ardından futbola veda etmek zorunda kalmıştır Abidin. Spor Toto Genel Müdürlüğü kadrosuna geçirilmiş ve burada çalışmaya başlamıştır. Samsunsporlu futbolseverler ise onu en son Menteşoğlu döneminde bir maç öncesi stadyumda seyircileri selamlarken ve anons edilirken görmüş, futboluna doyamadıkları eski yıldızlarını doyasıya alkışlamışlardır. Abidin Akmanol daha sonra Kanada'da yaşayan kardeşlerinin yanına gitmiştir.

 Samsunspor Birinci Lig'deki ilk sezonunu çok iyi bir performans göstererek 6. sırada tamamlamıştır. Galatasaray ve Beşiktaş'ı geride bırakmıştır. Ancak Abidin'in yokluğu olmasa daha üstlerde bitirmesi de kuvvetle muhtemelmiş.