Samsun'da yaşanan su sorunu TBMM'ye taşındı

Samsun'da yaşanan su sorunu TBMM'ye taşındı

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Samsun'da günlerdir tartışılan ve gündemden düşmeyen su sorununu meclise taşıdı.

Yaşar, meclise taşıdığı su sorunu ile ilgili yaptığı konuşmada bir an önce kurumların birbirini destekleyen ve vatandaşın endişesini giderecek ciddi bir açıklama yapılması gerektiğini kaydetti.

"Samsun'da yaşanan su sorunu ile ilgili her geçen gün değişik açıklamalar yapılıyor ve bu süreçte vatandaşın endişesi artıyor. Bir an önce ciddi bir açıklama yapılarak vatandaşın endişe ve korkusu giderilmeli" diyen Yaşar; konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Günlerdir tartışılan ve bir türlü netlik kazanmayan su sorunu ile ilgili Sağlık İl Müdürlüğünün bir ajans muhabirine yaptığı açıklama sonrası endişeler artmış işin boyutunun ne olduğu merak konusu olmuştur. Halen vatandaşa yaşatılan bunca tedirginliğe rağmen ilgili kurumlardan birbirini destekleyen ve bilimsel bir açıklama yapılamamıştır. Bakın sorun yaşandığı günden bugüne yapılan açıklamalar nasıl endişe verici;

KİMİN DEDİĞİNE İNANACAĞIZ

İlk açıklama SASKİ'den Samsun'da içme suyunun koktuğunu ve suyun bulanık geldiğini belirten vatandaşlar sosyal medyadan tepki yağdırmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Fatih Yıldız, "Samsun'da suda yaşanan kokunun sebebi ihmal değildir. Mevsim geçişlerinde olan yağışlar sonrasında bazı estetik parametre dediğimiz durumlar oluşur. Halkımızın tedirgin olmasına gerek yok" diyor

Daha sonra suda yaşanan sorunun devam etmesiyle birlikte test ve analizler yapan Samsun Çevre Platformu, suda alüminyum değerinin olması gerektiğinden daha fazla olduğunu ve halk sağlığına zararlı olduğunu düzenlenen basın toplantısında belirtiyor.

İÇİLEBİLİR Mİ İÇİLEMEZ Mİ?


Devamında, bu sefer İl Sağlık Müdürlüğü tekrar bir açıklama yapıyor ve diyor ki: "Yapılan tetkiklerde, yaptığımız analizlerde sudaki alüminyum değeri bir miktar yüksek." Bir miktardan yüksekten ne dediği çok fazla anlaşılamıyor. Yani içilebilir mi, içilemez mi? Bununla ilgili bir bilgi yok.

SAMSUN'DAKİ KARGAŞA BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ


Dolayısıyla şu an Samsun'da tümüyle bir kargaşa var. SASKİ "Yalan beyanda bulunuyorsunuz. Dolayısıyla sizin hakkınızda davalar açacağız" diyor; ama devletin kurumu İl Sağlık Müdürlüğü de "Bir miktar fazlalık var." diyor. Dolayısıyla içilebilir mi, içilemez mi diye bir görüş de beyan etmiyor.

Sonuçta ne oldu biliyor musunuz? Şu an Samsun'da bütün marketlerde neredeyse içme suyu tükenmek üzere. Vatandaş çeşme suyunu kullanmıyor. Dolayısıyla biz de bunu buradan gündeme getiriyoruz ve diyoruz ki: Artık ne yapılacaksa, nasıl bir sonuç ortaya konacaksa konsun ve halkı tedirgin eden bu tür meseleler netlik kazansın

SORUMLU HANGİ KURUMSA VATANDAŞI RAHATLATMALI


Sorumlusu İl Sağlık Müdürlüğüyse, Halk Sağlığı Şube Müdürlüğüyse hangi kurumsa muallak açıklamalardan daha çok işin özüne yönelik açıklamalar yapsın ve halkta sükûneti oluştursun. Yoksa bu durum Samsun'da çok ciddi problemlerin oluşmasına yol açacak. Bizim burada görevimiz uyarmak, buradan da uyarıyorum. İnşallah gerekli denetimler yapılır, halkın istediği şekilde su temini sağlanır.