Mustafa BİLİK

Hızlı Tren gecikir belki hiç gelmez

Mustafa BİLİK

Samsun-Ankara Arası Hızlı Tren Yapılacak! Güzergâh belirlendi. Samsunluları sevindirecek haber geldi.

 

Samsun Ankara arasına hızlı tren projesi onaylandı. Samsun-Ankara hızlı tren projesinin ilk etap çalışması olarak yapılması öngörülen 450 km uzunluğunda olacak Samsun-Kırıkkale Demiryolu hattının güzergahı açıklandı. Ankara- Samsun arasını 2 saate indirecek olan hızlı tren projesinde son durak Samsun belirlenirken, Kavak ve Havza ilçelerinde birer istasyon oluşturulacak.

 

Bu cümleler bana ait değil. Bundan yıllar yıllar önce siyasiler tarafından Samsun halkına anlatılanlar.

 

Samsun Ankara arası 2020 yılında 2 saate inecekti vaatlere göre. 2020 yılına ne kadar kaldı? Sadece iki ay. Yıllardır yapılmayan hızlı tren projesi iki ayda bitmez elbette biz elimizdekilerle yetinelim.

 

Elimizde ne var? Yenileme çalışması nedeniyle 4 yıl önce kapatılan ve halen açılamayan Samsun Sivas Demiryolu hattı.

 

Şehir önde gelenlerinin her fırsatta dile getirdiği dört ulaşım aksına sahip Samsun ifadesini kullanmak artık mümkün değil. Çünkü demiryolu hattı yok.

 

Yani biz hızlı tren beklerken eldeki kara trenden olduk. 29 Eylül 2015 yılında modernizasyon çalışmaları kapsamında ulaşıma kapatılan ve üç yıl sonra hizmete açılacağı belirtilen Samsun-Sivas-Kalın demiryolu hattı aradan geçen 4 yıla rağmen halen açılmadığının altını kalın kalın çizmek gerekiyor. 

Hadi bu proje uzadı. “Ne var canım tadilat tamamlanınca hat açılır?” tamam. Peki, Samsun’u uçuracak bir başka projeyi hatırlatalım bizde o zaman.

 

Binali Yıldırım’ın daha Ulaştırma Bakanı olduğu yıllar. Samsun’a gelip Rusya'dan Orta Asya ve Ortadoğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nın açılışını Mevkidaşı Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov ile birlikte yapmıştı.

 

O zamanın Bakanı Binali Yıldırım Rusya ile Türkiye'deki ray açıklıklarının farklı olması nedeniyle Samsun Limanı'nda bir boji değiştirme istasyonu kurulduğunu açıklamış Karadeniz'in kuzeyinden gelen vagonların kısa sürede boji değiştirilerek Türkiye Cumhuriyeti demiryolları ağına rahatlıkla adapte olabildiğini ifade etmişti.

 

Ben o kadar heyecanlanmıştım ki bu cümleler karşısında asıl işim fotoğraf çekmeyi bırakıp Yıldırım’ı alkışlamak istiyordum.

 

Zira buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya, ülkenin güneyinden batısına, doğusuna her tarafına gidebiliyor. Bu taşımacılık sadece Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında bir taşımacılık olmaktan çıkıyordu. Balkanlar'dan tüm Anadolu topraklarını geçerek Orta Asya'ya ve Uzak Doğu'ya giden ana ulaşım koridorunu da karşılayan önemli bir hatta dönüşüyordu.

 

 

Aradan geçen zaman zarfında bojiler haricinde her şey değişti. Samsun’un makus talihi değişmedi.


Daha sırada Samsun’un 1 milyar dolarlık ihracat hedefi ve 300 Milyon TL’ye mal olan Tekkeköy Lojistik Merkezi var. Onları da yazacağız. Şimdilik hoşçakalın.