Yusuf Demircioğlu

ARKADAŞIMIN ENFLASYONU

Yusuf Demircioğlu

Cumhurbaşkanı Amerika yolculuğuna çıkarken, gazetecinin biri soruyor. “Sigara konusundaki hassasiyetinizi biliyoruz. Çok katı kurallarla denetlemeler yapıldı. Kahvehanelerde yasaklanmasını kimse beklemiyordu, o bile hayata geçti. Bu konuda bir esneme görüyor musunuz? Genişletilmesi konusunda düşünceniz var mı?”

 

Cumhurbaşkanı cevaplıyor.” Hayır…  Tam tersine. Yazılı kayda girmek suretiyle şoför de içemeyecek. Arkada oturanlar da sigara içemeyecek.”

 

Anahtar cümle yazılı kayda girmek şartıyla… Hukuk devletlerinin en büyük özelliklerinden biri, bir şeyin suç sayılabilmesi için kanunlarda açıkça belirtilmiş olması gerekir.

 

Buna rağmen, hemen ertesi gün Emniyet Müdürlüğü sigara uygulaması başlattı. Özel aracında sigara içenlere ceza kesti. Hangi kanuna göre? Bilmiyoruz. Kendilerinin de bildiğini zannetmiyoruz. Hukukun üstün olduğu ülkelerde temenniler, emir telakki edilmez. Her şey hukuk içindedir.

 

Enflasyon ile sigara yasağının ne alakası var?

 

Güven duygusu. Hukuka güven, adalete güven, ekonomiye güven, devletin kurumlarına güven, enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK’e güven.

 

İnsan, hayatını güven duygusuna göre şekillendirir. Harcamalarını, yatırımlarını, tasarruflarını,insani ilişkilerini her şeyi güven temeline oturtur.

 

Ülkemizde; yakın gelecekte ekonominin düzeleceğine dair beklentiler düşük. Ekonomi Bakanı neredeyse aylık olarak ekonomi paketi açıklıyor. Ekonomi Bakanının ekonomiyi düzelteceğine dair güven duygusu zayıf.

 

Komedi filmlerine konu olacak şekilde, ekonomik paketin açıklandığı günün akşamında elektriğe yüzde on beş zam geliyor.

 

Her ayın üçüncü günü enflasyon verileri açıklanır. TÜİK, enflasyonu rakamını açıklıyor. Elektriğe, doğalgaza, çarşıya, pazara, bakkala, markete,benzine,otogaza gelen zamlar TÜİK’in yanından bile geçmemiş. Hangi semtte oturuyorlarsa biz de oraya taşınalım!!!

 

TÜİK verilerine göre Eylül ayında gerçekleşen enflasyon; %0,99. Senelik enflasyon ise %9,26. Temmuz 2017’den bu yana en düşük enflasyon oranı.

 

İğneden ipliğe her şeye zam gelirken enflasyonu düşürmeyi başaran tek ülkeyiz! Kimsenin başaramadığını biz nasıl başarıyoruz? Nedir bizi bu kadar farklı kılan?

 

Cevap basit. Bizim ülkemizde koltuklara layıklar değil sadıklar oturur. Arkadaşlar, eşler, dostlar…

 

Faizler düşmüyor mu? Alın Merkez Bankası Başkanını görevden, yerine faizleri düşürecek bir başkan getirin.

 

Enflasyon düşmüyor mu? Alın TÜİK Başkanını görevden, yerine Ekonomi Bakanının arkadaşını getirin. Faizler de düşsün, enflasyon da….

 

Arkadaşımın enflasyonu yüzde 9,26.

 

Vatandaşın enflasyonu? Cebine bak anlarsın…