Okyanus ve Deniz Suları Neden Tuzludur?

Okyanus ve Deniz Suları Neden Tuzludur?

Okyanus ve deniz sularının neden tuzlu olduğu herkes tarafından merak edilir.Dünyada bulunan bazı sular tatlıyken bazıları neden tuzludur? İşte cevabı...

Aslında tatlı suda da bir miktar tuz olur fakat yağmur atmosferdeki geçişi sırasında bazı maddeleri toplar bu maddeler bilinen ve duyulan adıyla kirliliktir.

Yağmur, kirli havayı sindirerek kirli suyu yine yağmur yoluyla tekrar atmosfere gönderir. Su damlacıkları yeryüzüne ulaştığında toprak yoluyla su yollarına ulaşır. Su hareket halindeyken asidik yapısından dolayı kayaları parçalar ve bu kayaların içinde bulunan iyonları kendi yapısına katarak denize ulaşır. Şöyle ki iyonun %90'ı sodyum ve klorürdür. Sodyum ve klorür etkileşime geçtiğinde de "tuz" oluşmaktadır.

Okyanusl ara ulaşan tatlı su buharlaşarak bulutları oluşturur. Fakatdeniz e tuzluluğunu veren sodyum, klorür ve diğer iyonlar geride kalırlar. Deniz yüzeyindeki hidrotermal ağızlar, sodyum ve klorür içeren çözülmüş haldeki ek mineralleri açığa çıkararak, deniz suyunun tuzlu yapısına katkıda bulunur.

Ayrıca içme suyunda da tuz bulunur fakat çok az bir miktarda olduğu için insanlar bunu fark etmez.