NÜKLEER SİLAHLANMA YARIŞI BAŞLIYOR

NÜKLEER SİLAHLANMA YARIŞI BAŞLIYOR

ABD ile Rusya arasında yapılan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) dün itibariyle tarafların çekilme kararıyla tarih oldu.

 1987 yılında askeri dengeleri korumak için ABD ile Rusya arasında yapılanOrta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) dün itibariyle tarafların çekilme kararıyla tarih oldu. ABD ve Rusya birbirini suçlarken 32 yıl önceki anlaşmaya Sovyetler adına imza atan SSCB lideriMihail Gorbaçov, “Tehlikeli silahlanma yarışının başlamasına yol açacaktır” diye uyardı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Şubat 2019 tarihinde tek taraflı çekileceklerini ilan ettiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) dün itibariyle sona ermiş oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 3 Temmuz’da INF’yi askıya alan kararnameyi imzalayarak ABD’ye karşılık vermişti.Soğuk Savaş sonrasında ABD-Rusya arasındaki nükleer dengeyi korumak için yapılan anlaşma tarih olurken bugün itibariyle yeni silahlanma yarışı için düğmeye basılmış oldu. Üstelik silah yarışında şimdi ABD ve Rusya’nın yanı sıra Çin, İsrail, İran, Hindistan ve Kuzey Kore de var.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şubat ayında Rusya’ya INF için altı ay süre verdiklerini işaret ederek “Rusya bunu reddetti, yani anlaşma bugün sona eriyor. ABD, başkalarının ihlal ettiği bir anlaşmada kalmayacak. Bunun sorumlusu tamamıyla Rusya’dır” ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise ABD’nin oturduğu dalı kestiğini öne sürerek “ABD’nin inisiyatifiyle INF son bulmuştur” dedi.